انگیزش پیشرفت به مانند یادگیری مستقیما قابل مشاهده نیست. یک متغیر فرضی اسـت که روانشناسـان آن را از راه مشاهده رفتار ارگانیسم استنباط میکنند. از آن جا که انگیزش جنبه فرضی و استنباطی دارد تعابیر مختلفی از آن بدست آمده و به گونه هـای مختلف تفسیر شـده اسـت و ایـن که چند نوع انگیزه داریم؟ و این انگیزه ها چگونه با هم ارتباط دارنـد؟ و چگونه باعث برانگیختن ارگانیسم میشود.
پاسخ به ایـن گونه سوا?ت منجربه معرفی نظریههای انگیزش گوناگون برای توصیف و تبیین مفاهیم انگیزش شده اسـت که در ایـن جا تعدادی از ایـن نظریههای انگیزش در ارتباط با یـادگیری مطرح میشود.
نظریه انگیزشی مازلو آبراهام مـازلو طراح یـک نظریه انگیزشی است که تاثیر مهمی در آموزش و پرورش آمریکا داشـته اسـت. نظریه او مبتنی بر این مفهـوم اسـت که ارضـای نیازها زیربنـای رشد است. از نظر مـازلو مهمترین خصوصیت انگیزشی تنها اصل کلی که ع?یق متنوع انسان را به یکدیگر پیوند میدهد، گرایش به نیاز جدید و با?تر است که با ارضـای نیازهای پایین تر ظهـور میکنـد و انگیـزه افراد مستقیما برخاسته از نیازهای آنهاست و لذا انسان در رفتار خویش به ارضـای نیازهایش گرایش دارد.
اصطلاح انگیزش از فعل لاتین movere به معنی حرکت دادن مشتق شده است مفهوم کلی جنبش( تحرک) منعکس کننده این تصور عام است که انگیزش چیزی است که ما را به جنبش و تحرک وادار و کمک میکند تا تکلیف خود را کامل کنیم( شهر آرای1386) .انگیزش به حالتهای درونی ارگانیزم که موجب هدایت رفتار او به سوی نوعی هدف میشود اشاره میکند.
مثلا وقتی که میپرسیم چرا فلان شخص رفتار خاصی را انجام داد به دنبال انگیزه او هستیم( همان) .هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین انگیزه پیشرفت، منبع کنترل، خودپنداره و پیشرفت تحصیلی در دانشآموزان سال اول متوسطه نواحی پنجگانه تبریز بود.
یافتهها و نتایج محققین مدلهای مختلفی برای توصیف چگونگی شکلگیری انگیزه پیشرفت یا علل عدم گرایش به ان ارایه نموده اند.
اجتناب از موفقیت یا پیشرفت به شیوههای مختلفی در روان تحلیلگری، انسان گرایی، نظریهای جامعه شناختی و نظریههای انگیزشی توصیف شده است.
منبع : مقاله انگیزه پیشرفت و نظریه های آن